Monday, 18 February 2013

Kisah Muet dan Orang Tua bertongkat

Assalamualaikum semua insan-insan yang dikasihi yang masih berada dalam dunia ini..masih hidup,hidup udara segar..masih lagi dapat makan best2..masih lagi bergelak ketawa..dan juga masih lagi berendam airmata...the best medicine to heal our sadness is try to ignore the sad feelings we had inside our heart..stay focus in life..buat apa yang penting dalam hidup kita coz kita kena sedar,kehidupan di dunia ini bukan untuk selama-lamanya..( cewah!pandai ckp nih..)

OMG..ujian Muet speaking akan saya hadapi lusa...punya lah berdebar..tak tahu nak buat preparation apa..i can speak english even not fluently tapi bolehhlahhh bodoh-bodoh kalu ckp ngan mat saleh tu faham jgk lah mat saleh tu ngan english sy nih...tapi kalu suh duduk , bagi tajuk nak suh bagi key points..masya Allah..memang tersentap..blank terus fikiran saya even soalan nya hanya general am aje...nak buat karangan pun takde idea ini kan nak cakap bla bla...aduiii...saya sgt takut nih...dah tua cmni pun masih lagi kena amik muet..kalu takde , tak boleh grade ler ijazah sy tuh nanti...

Hopefully evertg is gonna to be fine...amin...

Hm...just now landlord kedai saya call..dia kata kedai kosong sebelah saya tuh ada org nak sewa..nak jual butik juga macam saya..huh??im shocked...tapi landlord tu agaknya jenis pikir org so dia tak bagi sewa kan sebab dia pk saya kut...amin...TQ Ya Allah!!...betul lah apa kata satu artikel dalam facebook dua tiga hari lepas..kalu kita bersedekah hatta seringgit pun..balasannya Allah akan bagi dalam bentuk yang lain...alhamdulillah,saya pegang prinsip itu dah lama..baru saya teringat dua hari yang lepas sebelum artikel tentang bersedekah itu saya baca..ada seorang lelaki yang cacat kaki pakai tongkat berkopiah bagai tapi saya tak tahu bangsa apa sebab dia cakap bahasa arab lepas saya sedekah duit kat dia...kebetulan dia lalu dan saya sudah masuk kereta , tapi dia bukan peminta sedekah...bila diberi RM10 dia terkejut dan memandang ke langit biru sampai memanjatkan rasa syukur yang tidak terhingga dan berckp dalam bahasa arab..bila saya dah drive saya tgk dia masih lagi duk berckp srg2 dan meletakkan wang itu dalam wallet dia...saya rasa terharu...sy yakin rezeki saya adalah hak Allah..Allah yang suh saya bagi kat dia..saya menulis ini bukan kerana mahu menunjuk2 atau riak...Nauzubillah...tujuan saya semoga sikit sbyak mendatangkan iktibar atas kisah benar yang saya alami sendiri....walahualam...

0 comments:

Post a Comment